dinsdag 4 oktober 2016

Ode aan alle dieren

                                    
  

Dierendag is erg populair en dit is ook nodig om aandacht te schenken aan de dieren op aarde. Het wordt door alle dierenliefhebbers al vele jaren gevierd. Maar weinig mensen weten precies hoe Dierendag is ontstaan.  Het idee voor Dierendag stamt uit 1927 toen ene Ilse Winter uit Tsjechië voorstelde aan de Internationale Dierenbeschermingsvereniging om één dag in het jaar extra aandacht te geven aan dieren. De voorzitster Margaret Ford vond dit een goed idee en ging hiermee aan de slag. In 1929 was het plan uitgewerkt en werd 4 oktober uitgeroepen tot de Werelddierendag. In 1930 werd dan ook in verschillende landen over de hele wereld op 4 oktober voor de allereerste Dierendag gevierd. Sinds 1930 wordt er ieder jaar Dierendag gevierd.
Waarom 4 oktober?
De bedenkers van Dierendag (Ilse Winter en Margret Ford) hebben 4 oktober gekozen als datum als eerbetoon aan Fransiscus van Assisi. Deze religieuze man, stichter van de Kloosterorde van Franciscanen, had een zwak voor de zwakkere op de wereld.
Zelf was hij in zijn jeugd erg verwend.  Na een langdurige ziekte het doorbrengen van een jaar in gevangenschap (als krijgsgevangene na een veldslag) besloot hij zijn leven te verbeteren.
Niet alleen arme mensen zoals zwervers en zieken kregen zijn aandacht. Maar ook planten en dieren vond hij erg belangrijk. De sterfdag van Fransiscus van Assisi is 4 oktober 1226.


Een reactie plaatsen